Vuorovaikutus

Miten tulla toimeen muiden kanssa?

Usein vuorovaikutustaitojen perusta syntyy jo lapsuudessa,mutta se,miten paljon lapsuudessa ja nuoruudessa on voinut olla kontaktissa muiden kanssa,vaikuttaa meihin hyvinkin pitkälle elämässämme. Varsinkin nuoruusvuosien kokemuksilla on suuri merkitys. Mitä enemmän sinulla on kavereita ja aikuisia ihmisiä ympärilläsi,sitä laajemmin saat näkemystä ja oppia,miten vuorovaikutus toimii erilaisten ihmisten välillä.

Kaikenlaiset yhteiset tekemiset,seurapelien pelaamiset,harrastukset ryhmissä,asioiden hoitamiset ja luonnollisesti keskustelemiset ovat vuorovaikutusta parhaimmillaan. Jos ihminen on ujo ja arka,silloin hänen on huomattavasti vaikeampi kehittää näitä taitoja ja niiden puute tai vähäisyys hankaloittaa varsin paljon elämää. Tarvitsemme rakkautta,rohkaisua,kannustusta ja ymmärrystä opetellessamme uusia asioita,jotta alamme uskoa omaan osamiseen ja onnistumiseen. Jos empatia ja oikeanlainen tuki puuttuu esim.lapsuudenperheessä,se jättää jälkensä ja hankaloittaa myöhemmin uusien suhteiden luomista.

Koko elämä on yhtä vuorovaikutteisuutta,joten tätä kykyä tarvitaan tänä päivänä vielä enemmän kuin esim.kymmeniä vuosia sitten. Mutta onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä kehittämään näitä taitoja eli mitään ei ole vielä lopullisesti menetetty.

Antoisaa vuorovaikutteista kevättä kaikille blogini lukijoille!

Terkuin,Malla 577